fbpx
Meteen naar de inhoud

Top 10 Burnout Boeken Om ’t Te Herkennen & Oplossen

Er zijn al kasten vol geschreven over stress, burn-out, overspanning, veerkracht en uitputting.

Wil je weten welke boeken jouw tijd waard zijn?

Dan is hier mijn persoonlijke top 10 van boeken die jou echt op weg zullen helpen bij het herkennen en het oplossen van burnout.


Stond jouw favoriet er niet tussen? Vul dan zeker mijn lijstje aan door een reactie op de blog te schrijven. Vermeld ook hoe dit boek jou geholpen heeft bij het overwinnen van jouw burn-out.

More...

10 Nooit meer te druk - door Tony Crabbe

Onderzoek in de psychologie bewijst het: we hebben het te druk. Eindeloze to-do lijsten. De nooit aflatende stroom mails en berichten. Al die mensen die iets van ons verwachten.

Druk. Druk. Druk. Alleen is het zinloos om dat tegen jezelf te blijven herhalen.

Dit boek toont je dat er een andere reactie mogelijk is op een overvolle wereld. Dit is geen timemanagement boek. Het biedt je handvatten voor een opgeruimd hoofd en een opgeruimd leven.


9 Slaap - door Matthew Walker

Slaap, het laatste onontgonnen continent. Zo lijkt het wel. De wetenschap heeft de laatste 20 jaar haar achterstand wat ingelopen.

Onlangs is ontdekt dat slaap één van onze meest fundamentele levensbehoeften is. Dus als je wil weten waarom een slaaptekort één van de oorzaken is van een burn-out, lees dan zeker dit boek.

In Slaap legt de slaapexpert uit waarom slapen en dromen van levensbelang zijn. Hij wijst je ook de weg naar een betere nachtrust. Slaap wel.


8 Gek op stress. Maar niet altijd
- door Suzan Kuijsten & Carolien Hamming

Carolien en Suzan maken je op humoristische wijze stresswijs. Want stress is zijn slechte naam niet echt waard. We vergeten soms de positieve kanten van stress.

Meteen wordt ook duidelijk waarom het zo moeilijk is om stress de baas te worden. En ook hoe je stap voor stap uit je burn-out komt.  

Dit boek geeft je verrassende inzichten. En ook veel praktische tips en oplossingen. Maar het meest waardevolle is misschien wel dat je een andere kijk op stress krijgt.


7 Burn-out dagboek - door Maaike Hartjes

Je krijgt een bijzondere kijk achter de schermen van burn-out, dankzij dit boek. Je leest namelijk het dagboek van een burn-out patiënt.

De auteur, Maaike, kon opeens niks meer na een grote, frustrerende illustratieopdracht. Na een maand rusten, start ze dit dagboek. Je leest mee over paniekaanvallen, vermoeidheid en depressieve gevoelens, maar ook over haar zoektocht naar oplossingen.

In dit boek staat niet alleen lichtvoetige tekst maar ook prachtige illustraties. Zeker ook een aanrader voor naasten van een burn-out patiënt.


6 Jong burn-out - door Nienke Thurlings

Dit is een boek speciaal voor milennials die:

  1. last hebben van een burn-out
  2. een burn-out willen voorkomen
  3. met meer energie willen leven 

Nienke Thurlings gaat in dit boek terug naar de drie kernwijsheden van het hart, hoofd en lichaam.

Aan de hand van testjes, oefeningen en meditaties zet ze je aan de slag om erachter te komen wat er echt bij je past. De auteur startte ook www.jongburnout.nl 


5 Mentaal kapitaal - door Elke Geraerts

Burn-out lijkt wel een epidemie. Elke Geraerts, neuropsychologe, weet dat er een oplossing is.

Je mentale weerbaarheid vergroten is belangrijk. Daardoor ben je beter beschermd tegen stress, burn-out en andere mentale problemen. Een veerkrachtig brein is dus jouw mentaal kapitaal.

Je krijgt een mooi overzicht van de componenten van mentale veerkracht. Samen met tips en oefeningen om je mentale kapitaal te vergroten. Want recent wetenschappelijk onderzoek bewijst dat we hier zelf een aanzienlijke impact op hebben.

Door de juiste mindset kan je de kans op een burn-out dus enorm doen dalen. De juiste aanpak van mindset en het vergroten van het mentale kapitaal kan ook het risico op burn-out in bedrijven reduceren.


4 Geef burn-out geen kans - door Luc Swinnen

Uiteraard mag een boek van Dr. Luc Swinnen niet ontbreken in mijn lijstje. Dr. Swinnen is een van de grondleggers van burn-out begeleiding in België. Hij zorgde voor maatschappelijk draagvlak.

Dit boek wordt vaak gesmaakt door analytische mensen. Je vindt er 100 manieren om uit de knoop te geraken. Boordevol tips en tricks dus. Wil je zelf aan de slag? Dan kan ik je dit boek warm aanbevelen. 


3 Eerste hulp bij stress en burn-out
- door Elke Van Hoof

Dit boekje helpt je om negatieve stress (disstress) tijdig te herkennen. Ook leer je de effecten ervan tot een minimum te herleiden.

Zelfs als je al een burn-out hebt, kan dit boek je meer inzicht geven in wat je is overkomen en je stap voor stap op weg zetten naar herstel.

Elke Van Hoof, professor in de psychologie, vat in dit boek samen wat we vandaag weten over stress. Daarnaast kan je met een zelftests, oefeningen en concrete tips zelf aan de slag.

'De sleutel tot succes is stress te zien als een alarmsignaal dat je leert stilstaan bij wat er misloopt en hoe je dit kunt rechttrekken. Makkelijk? Absoluut niet. Haalbaar? Zeker weten!'

Nog een tip: Zoek je een spreker voor je congres? Dan is Elke Van Hoof zeker het contacteren waard. Ze is een begenadigd spreker. Ze weet hoe ze complexe dingen eenvoudig kan uitleggen. Daarnaast is ze geweldig grappig.


2 Ontketen je brein - door Theo Compernolle

Een absolute mustread voor iedereen die meer uit zijn brein wil halen!

Altijd online en bereikbaar zijn, multitasken, negatieve stress, slaapgebrek, open kantoren waar iedereen elkaar kan horen... Ons denkende brein staat meer dan ooit onder druk, met nefaste gevolgen voor onze productiviteit, creativiteit en gezondheid.

Doordat ze hun brein onvoldoende kennen, doen slimme mensen domme dingen, zo stelt neuropsychiater Theo Compernolle.

In dit baanbrekende boek ontsluit hij in zijn bekende glasheldere stijl de recentste kennis over ons denkende brein en toont hij aan welke breinboeien onze hersenen vandaag in een verstikkende klemgreep houden. Hij laat ook zien hoe we ze kunnen ontketenen, en reikt concrete tools en tips aan om het beste uit ons brein te halen.

Zijn vurige pleidooi voor meer 'slow thinking' in een digitale wereld zal niemand onberoerd laten


1 Anti-burn-out boek - door Sigrid Engelbrecht

Last but nog least: mijn absolute favoriet.  Het is wat mij betreft nog steeds de referentie in burn-out-boeken-land.

Dit is het eerste, en bij mijn weten, het enige burn-outboek dat geschreven werd voor vrouwen. Hoewel meer dan 8 op 10 burn-out patiënten vrouwen zijn. Dit boek zou je dus echt 'Momies little helper' kunnen noemen.

Sigrid is een fantastische psychotherapeute die je eerst een goed inzicht geeft in het burn-out proces. Daardoor kan je de vele praktische tips en oefeningen ook goed toepassen. 

Veel leesplezier!

Geef hieronder in het opmerkingen veld ook zeker ontbrekende toppertjes door. Of laat me weten wat jij ervan vond en wat uit dit lijstje jouw favoriet is.


Hi, ik ben Annelies De Roover. Mama van 2 tieners. Onderneemster. Organisatorische duizendpoot. Levensgenieter. Altijd met de glimlach. Eerlijk en open. Levenslustig. Zachtmoedig. Gepassioneerd. Gelukkig. Mezelf.

Ik wil je graag veel succes wensen bij je herstel. Het is mijn missie om elke vrouw in haar kracht te krijgen. Uit een leven van chaos, druk en drukte naar een krachtig leven vanuit passie. Uit stress naar balans, harmonie en veerkracht. 

Met de door mij ontwikkelde ENERGY-methode™ begeleidde ik al meer dan 300 vrouwen blijvend uit hun burn-out. Deze kennis en ervaring wil ik heel graag met jou delen.


De ENERGY-methode™  werd ontwikkeld op basis van ruim 10 jaar studie en input van talrijke ervaringsdeskundigen en experten uit het veld. De afgelopen 5 jaar werd de methode uitgetest en geperfectioneerd tot wat ze nu is: de enige methode die burn-out duurzaam oplost en vrouwen weer in hun kracht zet, zodat ze het leven kunnen leiden dat hen toekomt.


Ik heb Stress de baas!  ontwikkeld om jou DE oplossing te geven -  om ook te kunnen wat al die 100-den vrouwen voor jou deden – zodat ook jij kan leven in balans, harmonie en met veerkracht… en bovenal: vanuit passie.

Het is absoluut de snelste weg van stress en overspanning naar rust, geluk en kracht. 


Schrijf je in voor mijn gratis training

en leer hoe je direct meer in balans, harmonie en vanuit veerkracht leeft... 

>