fbpx
Ga naar de inhoud

Weinig energie? Zo stop je energie lekken

Nooit meer leeg en uitgeput, maar altijd energie en goesting om dingen te ondernemen. Hoe doe je dat? De eerste stap is het dichten van energielekken.

Is dit jou ook wel eens overkomen:  Je moeder is op bezoek en overlaad je met goedbedoelde raad en adviezen over het huishouden, de opvoeding, enz. En als ze weer naar huis gegaan is, heb jij zin om onder een dekentje op de sofa te kruipen.

Dat lege gevoel, die mentale vermoeidheid, dat uitgeblust gevoel zijn allemaal symptomen van een energielek.

Energie

Energie gaat op en neer zoals de getijden van de zee

Aan zee is het ook niet altijd vloed

‘Kom op! Je moet je energie hoog houden!’ hoorde ik een Nederlandse coach schreeuwen voor een zaal met 100 mensen. De deelnemers sprongen en brulden alsof hun leven er vanaf hing. Helemaal meegezogen in het verhaal van die coach.

Plots daagde het me: Daarom komen zoveel mensen in de problemen met hun energie!

Want aan zee is het ook niet altijd vloed. Meer nog: het is tegennatuurlijk om te verwachten dat het altijd vloed zou zijn. What goes up, must come down. Ook met jouw energiepeil is dat zo.

Als jij dus veel energie en aandacht aan je moeder gegeven hebt, is het heel normaal dat je energiepeil lager staat. Zeker als er sprake is van een energie lek.

Dat betekent dat je dan even moet bekomen, of beter nog: bijtanken. Doe je dat niet? En doe je zoals die deelnemers in Nederland. Dan ga je jezelf pushen om door te gaan alsof er niets aan de hand is.

Dan breng je jezelf schade toe. Want dan duw je jezelf in de stress zone. En daar is enkel ruimte voor de overlevingsmodus.

Energie

Energie lekken vinden

Breng de energielekken in kaart

Je moeder het podium geven en terwijl braaf op je tanden bijten, kost je veel energie. Dat had je al begrepen. Hoe dat komt lees je in deze energielekken-top 10:

 1. Piekeren
 2. Oude koeien uit de sloot halen

  In het verleden leven zuigt je leeg. Zeker wanneer je in negatieve emoties en gebeurtenissen uit het verleden blijft hangen.
 3. Veel spullen en rommel

  Alles wat je hebt, daar moet je ook voor zorgen. Bovendien zorgen al die spullen ervoor dat je moeilijker het overzicht kan bewaren.
 4. Verplichtingen

  Moetjes. Dingen doen die eigenlijk liever niet zou doen. Dingen die je doet vanuit angst of vermijding. Of dingen die je doet om goedkeuring of bewondering te krijgen. Allemaal zaken die jouw levenskracht doen wegstromen.
 5. Dingen doen die niet bij je passen

  Trouw blijven aan jezelf is het allerbelangrijkste in het leven. Want enkel zo kan jij in contact komen met de onuitputtelijke energiebron in jezelf. Als je allerlei dingen doet die niet bij jou passen, dan raak je vervreemd van jezelf. En moet je jouw energie van buitenaf gaan halen. Wat vaak heel slopend is.
 6. Ongezonde leefgewoonten

  Je fysiek energiepeil wordt ondersteund door gezonde voeding en beweging. Je mentale en emotionele energie wordt ondersteund oa. door goede slaap.
 7. Kritisch oordelen over jouw omgeving

  Voortdurend kijken naar wat er niet goed is en die dingen benoemen zorgt voor heel wat negativiteit en belasting voor jouw systeem. Het levert je ook geen energie op. Een duidelijk energielek dus.
 8. Ingewikkelde relaties

  In ingewikkelde relaties blijf je vaak niet bij jezelf, je doet dan dingen die niet bij je passen en je gaat daar dan ook nog over piekeren. Dit geldt voor alle relaties: vriendschappen, werkrelaties en partnerrelaties.
 9. Altijd klaar staan

  Jezelf altijd beschikbaar houden voor anderen is niet enkel tijdrovend. Het put je ook uit op lange termijn. Gezonde en duidelijke grenzen zijn hier het antwoord. En gezond timemanagement. Daarover kan je meer lezen in de blog Slim Werken.
 10. Jezelf wegcijferen

  Jouw noden ondergeschikt maken aan die van een ander, zorgt ervoor dat je niet trouw bent aan jezelf. Je geeft jezelf niet wat je nodig hebt om bij te tanken. Want onze behoeften in vullen, geeft ons energie.
 

Wil jij meer energie en levenskracht? Dan zal jij eerst jouw energielekken in kaart moeten brengen.
Deze  TOP 10 helpt je alvast op weg. 

Energie lekken

Vind jouw energie lekken. Dicht ze. Tank weer bij ... en straal!

Energielekken zijn een veel voorkomend probleem

Heb jij een hele lijst van energielekken gevonden? Geen paniek. Energielekken komen heel vaak voor. Maar ze hoeven geen deel van je leven uit te maken.

Het is niet oké dat een vrouw in de fleur van haar leven zich moe voelt, leeg en uitgeblust. Dat zou echt niet zo mogen zijn.

En daarom schrijf ik deze blog. Opdat jij weet waar jouw levenskracht naartoe gaat.

Nu weet je waardoor jouw energie weg lekt. Laat ons snel eens bekijken wat jij kan doen om die kostbare energie weer aan te vullen.

 In mijn vlog van deze maand ontdek je 3 succesroutines waarmee jij energie kan opladen. Zo krijg je weer goesting om dingen te ondernemen. En te dansen door het leven.
Insert Video
  • Graag gedaan! Bekijk ook zeker mijn Facebook pagina en de facebook groep Stress de Baas. Daar krijg je nog meer tips en inzichten.

  • Hey Caroline, wat fijn dat je geprikkeld bent door de inhoud van deze blog/vlog. Als je hier meer over wil weten is er mijn online training (gratis) en het Stress de Baas seminar. Meer info en data vind je bovenaan deze pagina onder het label ‘Stress de Baas’.

  • Hey An, bedankt voor feedback. Het is leuk om te horen dat mensen wat met de info doen 😉 Hopelijk zet je de inzichten ook om in praktijk. Zo is er alweer een dappere dame onderweg naar een gelukkig leven. Jij kan dat, dat weet ik zeker. En je verdient het ook.

 • ×

  Volg ons op Facebook

  >