fbpx
Ga naar de inhoud

Genieten van Kerst

Kerst is een magische tijd. Een tijd om bij te tanken. Leer ook weer genieten van kerst

Genieten van Kerst

Kerst hoort een gezellige tijd te zijn. Een tijd van verbinden en delen met je familie. Maar voor velen is het dat niet. Lees het verhaal en de tips in deze blog. Zo kan jij ook weer genieten van Kerst.

Dit jaar geen pakjesstress

Pakjesstress is een term die ik ergens oppikte of zelf bedacht.
Het is in elk geval iets waar ik bijzonder veel last had, sinds de geboorte van mijn oudste dochter.

Misschien zat de traumatische periode van de geboorte van het eerste kind, de pre-eclampsie, de opname, de nood-keizersnede die bijna fataal afliep en de 3 weken te vroeg geboren huilbaby er voor iets tussen.
In elk geval was het sinds 1997 elk jaar stevig mis vanaf half november.

het leven is te kort om niet te genieten van de kerst magie

Zo zag mijn agenda eruit

In die periode stonden deze zaken op mijn agenda:

 • 26.11 Tess verjaart – dus min. 2 feestjes
 • Kerstkaarten schrijven
 • 6.12 Sinterklaas
 • Kerstboom halen en opzetten
 • Nieuwjaarsbrieven maken met de kids
 • 24.12 kerstavond – feest 1
 • 25.12 kerstdag – feest 2
 • 31.12 oudjaar – feest 3
 • 1.1 nieuwjaar – 5 familiebezoeken
 • 4.1 start wintersolden

En al die feestdagen beteken cadeautjes voor mijn kids. En dat moest goed ‘georkestreerd’ worden – lees: het juiste cadeau moest in de juiste volgorde aan het juiste kind gegeven worden. Er is zelfs een jaar geweest dat ik alle cadeaus zelf kocht die de grootouders en meters/peters zouden geven.

Controle drang

Controle drang heet dat, weet ik nu. En ja, dit is een tekstboek voorbeeld van het neurotisch perfectionisme dat de kop op steekt als je flink overspannen raakt.

Maar daar hield het niet op. Want met kinderen moet je toch elk jaar een ‘echte’ kerstboom zetten.

En aan je familie geef je toch originele, liefst zelfgemaakte, kerstcadeaus. Zo zijn de kalenders die ik jaarlijks maakte nog steeds legendarisch. Daarop stond op elke maand een fotocollage van de mensen in de familie die deze maand jarig waren. Met enkel foto’s van het afgelopen jaar natuurlijk. (Terwijl ik dit schrijf denk ik: Hoe moeilijk kan je het jezelf maken?!)

In de Steinerschool maakten ze geen nieuwjaarsbrief en later in het Gemeenschapsonderwijs maakten de kids er maar één. Dus thuis nog even aan de slag.

genieten van kerst kan je leren

Als jong gezin telt elke euro 

Dus moest ik tijdig nakijken welke dingen aan vervanging toe waren en welke kledij te klein was van de kids. Want ik ging met een perfecte lijst op pad tijdens de koopjesperiode.

En dan nog werken. En er op de feesten voor zorgen dat je kids, je man en jijzelf er ook nog leuk uitzien.

Je voelt vast zelf nu hoe deze periode me de keel toesnoerde.
Want die controle drang maakte van mij geen leuk mens?
Niet voor mijn omgeving. En zeker ook niet voor mezelf.
Want ik had steeds het gevoel dat ik op heel dun ijs stond.  Alsof het dadelijk allemaal uit mijn handen kon glippen en ik de controle kon verliezen.

Eerlijk? Ik was blij als het februari was. En dat is zo jammer! Want na mijn verjaardag, vind ik Kerstmis de mooiste en meest feestelijke dag van het jaar.

geef de kerstmagie door

Genieten van Kerst kan

Nu geniet ik weer van deze magische periode. Al pak ik het nu anders aan. Niet dat ik veel geschrapt heb, maar mijn insteek is gewoon anders.

Zo geef ik nog steeds zelfgemaakte kerstcadeaus. Maar iedereen krijgt hetzelfde.Ik probeer nu niet langer iedereen tevreden te stellen. Ik focus nu op wat IK belangrijk vind.

Wat ik te geven heb, is immers belangrijker dan wat mensen ‘verwachten’. Of wat ik denk dat mensen willen. Want zeg nu zelf, iedereen wil toch hetzelfde met Kerst:

 • Een gezellige tijd
 • Warmte & liefde
 • Het gevoel (graag) gezien te worden
 • Goed genoeg te zijn

En  dat bereik je niet door het perfecte cadeau te scoren.En ook niet door kalligrafische hoogstandjes of de meest originele tekst op je kerstkaart.

Mijn kerstkaarten zijn nu bijvoorbeeld gewoon een heel persoonlijke wens.De postzegels matchen ook niet meer met de kaart. En niet iedereen krijgt dezelfde kaart. Ik doe het met wat ik in huis heb tegenwoordig. En dat werkt ook.

Van mijn kerstmenu maak ik nog veel werk. Ook van de tafeldecoratie. Maar ik sta mezelf tegenwoordig wel toe om mijn al te ambitieuze plannen, zelfs last minute, bij te stellen zodat het leuk blijft.

Want de mooiste kerst… is een ontspannen kerst.
Waarbij je zelf kan tanken in plaats van jezelf leeg te geven.

ontdek hoe jij ook weer kan genieten van kerst

Ben jij jouw kerst-vibe verloren

Als ik het kan, kan jij het ook. Dus als jij ook weer wil kunnen genieten van Kerst, dan wil ik je daar heel graag bij helpen.

Het is mijn levenswerk om veeleisende vrouwen te begeleiden naar balans en innerlijke rust. Zodat ze weer kunnen genieten van het leven ... en van Kerst.

Hoe je dat aanpakt vertel ik je graag op het Stress de Baas Seminar. Druk op de knop hieronder voor meer informatie over dit top-seminar. 

Ik ben hier om jou de weg te wijzen naar een gelukkig leven vanuit passie
×

Volg ons op Facebook

>