fbpx
Meteen naar de inhoud

Slecht slapen = sneller ziek

Dat slecht slapen een veel gehoorde klacht is, weet je vast al. Misschien word je er zelf wel door geplaagd. Maar weet je ook dat het ervoor zorgt dat je sneller ziek wordt?

In deze Corona-tijd is het niet enkel belangrijk om je maximaal wapenen tegen virussen. Maar ook vraagt deze periode veel mentale en emotionele veerkracht. En ook daarvoor is slaap essentieel.

Wil jij graag weten hoe het zit? En waar je op moet letten? Dan vind je in deze blog antwoorden op jouw vragen. Zo weet jij wat jij kan doen om beter te slapen, en meer weerstand te krijgen.

Ik zal wel slapen als ik dood ben

Dat zei een vriend van vroeger altijd. Hij sliep gemiddeld 5 uur op een nacht. En dat ging lang goed... totdat het mis liep natuurlijk.

Onze hersenen zijn nog voor een groot deel een mysterie. Dagelijks ontdekt de medische wetenschap  nog steeds nieuwe dingen over ons brein. En over slaap.

Want zoals vertering een activiteit is van ons maag-darmstelsel, zo is slaap een proces van ons brein. Het wordt in elk geval van daaruit aangestuurd.

Een aantal zaken weet men al wel. Zo weet men dat door met iemands slaap te rommelen, men hem geweld aan doet. Daarom wordt slaap-deprivatie gebruikt als methode om gevangen onder druk te zetten, door niet zo koosjere regimes.

Kijk, als je deze klacht van Ann herkent, dan is er één ding zeker: er is iets niet pluis.

Want het is niet normaal dat een vrouw in de fleur van haar leven zich 's ochtends moe voelt. Of je nu 20 bent of 70.  Zeker niet als ze ruim 8 uur slaapt.  

Als je opstaat , dan is het jouw prime time. Of dat zou het toch moeten zijn.

Gevolgen van slechte slaap

Slaap blijkt zo cruciaal te zijn dat al na enkele nachten slecht slapen een aantal vervelende symptomen de kop op steken.  Je merkt dit vaak het eerst op mentaal en emotioneel vlak. 

Mentale gevolgen van slechte slaap

Door slaapgebrek of gebrekkige slaap gaat het ook in het kopje niet lekker lopen. Op mentaal vlak kan je deze gevolgen verwachten:

  • mentale uitputting
  • minder concentratie (kan zelfs gaan lijken op adhd)
  • slechter geheugen
  • tragere reactietijd
  • minder probleemoplossend denken
  • meer fouten maken
  • meer tijd nodig om dingen te doen
  • hallucinaties
  • verergert dementie

Emotionele gevolgen van slechte slaap

Alle professionals in de geestelijke gezondheidszorg weten dat slaapproblemen op relatief korte termijn leiden tot emotionele problemen. Zo zien we de volgende uitval:

  • moodswings
  • meer vatbaar voor verslaving
  • emotionele labiliteit
  • agressieve uitbarstingen
  • depressie

Fysieke gevolgen van slechte slaap

Onvoldoende of slechte slaap zorgt ervoor dat je lichaam minder goed functioneert. Dit zijn een aantal gevolgen op lichamelijk vlak:  

  • Verhoogde bloeddruk
  • Vermoeidheid
  • Minder energie
  • Minder spierkracht
  • Fysiek niet meer herstellen van bv. verwondingen
  • Verzwakte immuniteit , je wordt sneller ziek
  • Verhoogde infectiewaarden in het bloed (laaggradige ontstekingen)
  • Verkorten van je leven


Om het iets concreter te maken: slacht slapen heeft bv. meer impact op je rijstijl dan alcohol ! Het is tevens de grootste accelerator om in een burn-out terecht te komen. Daarover kan je hier meer lezen. 

Het is duidelijk dat werken aan een goede nachtrust geen overbodige luxe is. Zeker als je weet dat je er zelf veel aan kan doen.

Genoeg slapen, hoeveel is dat dan?

Er zijn 2 factoren die bepalen of je goed slaapt:

  • de kwaliteit
  • de kwantiteit  


En over die kwantiteit doen veel mythes de ronde. Na veel onderzoek is men het er over eens dat elke volwassene 7 tot 9 uur slaap nodig heeft. Het aantal mensen dat meer of minder nodig heeft, is te herleiden tot enkele families. Blijkbaar zijn er enkele families wereldwijd die genetisch aangelegd zijn voor meer of minder slaap.

Maar 97% van alle mensen heeft dus gemiddeld 8 uur slaap nodig. Daar tegenin gaan en minder slapen, kan wel. Maar je betaalt er vroeg of laat de prijs voor. Zoals je hierboven kon lezen. Die vriend van mij die dacht dat hij met 4 uur wel toe kon komen, raakte uiteindelijk in een coma van pure uitputting.

Slaaptekort oplossen

Je kan een tekort aan slaap niet inhalen. Net zo min als dat je op voorhand slaap-tegoed zou kunnen opbouwen.

Wat je wel kan doen, is een beter slaappatroon installeren. Na een tijdje zal je merken dat zaken zoals je vermoeidheid en je geheugen bv. weer verbeteren. Voor andere zaken is de schade van slaaptekort dan weer onomkeerbaar, bv. bij hoge bloeddruk door slaaptekort en dementie.

Hoog tijd om in te grijpen dus. Verderop in dit artikel leg ik je uit hoe jij het kan aanpakken om meer uurtjes te slapen.

Goede slaapkwaliteit wat is dat dan?

Om een goede slaapkwaliteit te hebben is niet enkel het moment van die slaap belangrijk.  Maar ook hoe vaak en wanneer je wakker wordt.  

Je moet voldoende lang ononderbroken slapen om alle fasen van de slaap te doorlopen. Het zou ons in dit artikel veel te ver leiden om al die fasen en de duurtijd te bespreken. Daarvoor verwijs ik je graag door naar mijn e-book Slaap Lekker. Daarin ga ik nog veel dieper in op dit topic.

Je slaapkwaliteit verbeteren

Veel mensen zoeken hun heil in medicatie om hun slaap te verbeteren. Jammer maar helaas: zo eenvoudig is dat niet.

Er zijn verschillende soorten pilletjes te verkrijgen:

Zonder voorschrift: de zogenaamde supplementen

We zitten in een tijd dat alles opgelost kan worden met een pilletje. Als je de farma-industrie mag geloven toch.

Er zijn tal van hormonen en andere stoffen betrokken bij het slaapproces. Maar ad random stoffen te gaan innemen, zonder medische kennis, is een beetje als geblinddoekt schieten. Niet alleen weinig kans op succes, maar ook erg gevaarlijk. Want geloof me vrij: als het niet kan schaden, zal het ook niet veel baten.

Dus gewoon al het feit dat je dingen zonder voorschrift kan kopen, betekent dat de dosering vaak zo laag is dat je weinig effect mag verwachten. Ten goede of ten kwade.

Met voorschrift

De slaapmiddelen die je huisarts voorschrijft zijn middelen die je tijdelijk zullen helpen om in te slapen of door te slapen. De meeste van deze medicijnen zijn benzodiazepines of medicijnen die ook gebruikt worden als antidepressivum of angstremmer.

De ene werkt kalmerend, zodat je minder angstig bent en rustiger wordt. De ander remt dan weer je zenuwstelsel af, waardoor je soezelig en slaperig wordt. En weer andere zorgen dat je spieren verslappen en je zo makkelijker in slaap valt.  

Dit had je liever op voorhand geweten

Voor al deze medicatie geldt: je mag ze niet langer dan 2 weken gebruiken. Anders wordt je eraan verslaafd.

Dat betekent enerzijds dat er gewenning optreedt. Daardoor moet de dosis omhoog om hetzelfde effect te hebben. Anderzijds is er echte afhankelijkheid: jouw systeem kan simpelweg niet meer zonder die stofjes om te kunnen slapen.

Een goede huisarts zal zulke middelen dan ook enkel voorschrijven in tijden van crisis, na een echtscheiding of overlijden bv. Als noodoplossing dus, om de spiraal van negatieve gevolgen van echte slaapdeprivatie te doorbreken.

Een andere aanpak loont

Wist je dat  ruim 50% van het succes van slaapmedicatie te danken is aan het placebo-effect? Dit was de conclusie van een onderzoek op 4.300 mensen en werd gepubliceerd in het British Medical Journal. 

Onderzoekers benadrukken dat niet-medicamenteuze behandeling van slaapproblemen op korte termijn even succesvol is. En op langere termijn is een andere aanpak vaak veel beter.

Plan van aanpak

‘Geen plan, is het slechtste plan.’, zeg ik wel eens. Pak nu jouw slaapprobleem planmatig aan en alles komt goed.

Gelukkig hoeven goede plannen niet ingewikkeld te zijn. En je hoeft zelf ook niet het warm water te gaan uitvinden.

Als je me al langere tijd volgt, weet je dat ik de afgelopen 7 jaar ruim 1.500 vrouwen in hun kracht geholpen heb. Ondernemende vrouwen, zoals jij, die zichzelf een beetje kwijt waren. Gebukt onder een te grote belasting. Overspoeld door de chaos van het leven. Of soms gewoon het slachtoffer van hun eigen zorgzaamheid, naar anderen toe.

Het zal je misschien niet verwonderen dat slaap een hot-topic is bij deze vrouwen. Want er zijn 3 dingen die je uit je slaap kunnen houden: koude, honger  en zorgen, verdriet, eindeloze to do-lijsten … kortom stress.

Ze kregen een goed slaappatroon, dankzij mijn plan van aanpak.
Ze hervonden ze hun veerkracht. En hun groeikracht.
Want om de beste versie van jezelf te worden, is die groeikracht onontbeerlijk.

En jij kan dat ook: op een degelijke, duurzame, eenvoudige en gezonde manier lekker slapen en uitgerust ontwaken.

  • Degelijk:
    Een goed stappenplan, werd geschreven door een deskundige.
    Bovendien werd mijn Slaap Lekker-plan door ruim 1.500 vrouwen uitgetest de afgelopen jaren.
    Het werd geperfectioneerd.
    Er zit niets te veel in en het is toch compleet.
  • Duurzaam:
    Als je dan toch de moeite doet om aan de slag te gaan,
    wil je wel blijvende resultaten. Toch?
    Weet je wat het geheim is voor duurzame resultaten?
    Een aanpak op verschillende levels.
    Dat is een beetje mijn dada.
    In al mijn programma’s en methodieken vind je zo’n 360° aanpak terug.  7 jaar ervaring leerde me dat zo’n aanpak op verschillende fronten gewoon beter werkt.
    Doordat de integratie op verschillende vlakken tegelijk gebeurt,
    ontstaat er een soort vervlechting.
    Dat werkt beter, krachtiger… en ontrafelt haast niet.
  • Eenvoudig:
    Je moet het niet moeilijker maken dan het is. Dat zei zelfs Einstein al.
    En ik kan hem geen ongelijk geven.
    Succes hangt vaak samen met de haalbaarheid van een plan.
    We maken het dus zo eenvoudig mogelijk.
    Met maximaal effect.
  • Gezond:
    Zonder pillen dus.
    Wil je er echt alles aan doen om pillen te vermijden?
    Dan is het Slaap Lekker-plan echt wat voor jou.

Er heeft nog nooit iemand piano leren spelen door er een boek over te lezen 

Weten is leuk. Maar je moet het wel in de praktijk brengen. Want als je jouw problemen kon oplossen door er een boek over te lezen, dan was het nu opgelost. Toch?

Dankzij oefeningen zet je die theorie om in praktijk. Zo integreer je stap voor stap die kennis. In het Slaap Lekker-pakket zitten zo een aantal knappe oefeningen. Klanten zeggen me vaak dat de manier waarop ze opgevat zijn een enorme meerwaarde geven.

Als jij dit goed aanpakt word jij een nog betere versie van jezelf: sterker, efficiënter, meer gefocust, meer in balans, veerkrachtiger, meer in contact met jezelf, stralend.

Tijd voor actie

Het geluk ligt voor het grijpen. Neem actie. Nu. Klik op deze link en bekijk jij klaar bent om dankzij het Slaap Lekker-pakket heerlijk in te slapen, zalig door te slapen en met goesting wakker te worden. Zodat jij jouw dromen kan gaan waarmaken.

Wat kan je dan doen om komaf te maken met slechte nachtrust?  Changing your lifestyle, want goed slapen begint overdag. Makkelijker gezegd dan gedaan. Geloof me, ik kan het weten. Daarom wil ik je er graag bij helpen. Zodat je geen kostbare tijd verspilt. 


Hi, ik ben Annelies De Roover. Mama van 2 tieners met een handleiding. Onderneemster. Organisatorische duizendpoot. Levensgenieter. Altijd met de glimlach. Eerlijk en open. Levenslustig. Zachtmoedig. Gepassioneerd. Gelukkig. Mezelf.

Mijn missie? Ik geloof dat elke vrouw over de kracht beschikt om op moeilijke momenten in het leven , het stuur om te gooien en haar problemen aan te pakken.

Met de Energie-methode™ leer ik ondernemende vrouwen (h)erkennen wie ze werkelijk zijn. Zodat ze van daaruit het stuur van hun leven vastgrijpen. Om met gezonde grenzen hun plek in de wereld ten volle in te nemen.  

Met de door mij ontwikkelde Energie-methode™ begeleidde ik al meer dan 1.500 vrouwen naar balans, harmonie en veerkracht in hun leven . Zij lieten stress, chaos en overspanning los. Om nooit meer in oude patronen te hervallen. Deze kennis en ervaring wil ik heel graag met jou delen.


Ik heb Slaap Lekker ontwikkeld om jou dé oplossing te geven -  om ook te kunnen wat al die 100-den vrouwen voor jou deden – zodat ook jij heerlijk kan slapen en weer gaat bruisen van energie..

Grijp nu je kans om te genieten van de lanceringsvoorwaarden! Met deze 360° aanpak maak jij snel en efficiënt komaf met slapeloze nachten. 

Het is absoluut de snelste weg van stress en uitputting naar rust, geluk en kracht.


De Energie-methode™  werd ontwikkeld op basis van ruim 10 jaar studie en input van talrijke ervaringsdeskundigen en experten uit het veld. 

De afgelopen 7 jaar werd de methode uitgetest en geperfectioneerd tot wat ze nu is: de enige methode die disbalans, overspanning en burn-out duurzaam oplost.

De enige methode die jou als vrouw je oude ik laat overstijgen. Zodat je gaat voelen hoe krachtig je werkelijk bent. Jij kan eindelijk gaan stralen en jouw mooiste leven kan leiden. In verbinding met jezelf en met de mensen waar je om geeft. 


>